Mogen wij even onze Siba introduceren?

Siba is onze lieve mascotte. Met een prachtige naam, wat heel toevallig bestaat uit de letters van onze stichting:

Siba’s naam komt van… S(tichting) I(k) B(en) A(utist).

Siba is een naam uit het midden oosten voor zowel jongens als meisjes, en betekent “emotie”, “enthousiasme”, “zachtheid”, “jeugdigheid”, “kindertijd”, “het schenken van water”. En laat dat nou zo mooi passen op vele eigenschappen van een autist!

Emotie

Emotie, zo belangrijk, en iets waar de wereld heel verschillend over denkt wanneer men aan autisme denkt. Enerzijds is het idee gaan leven dat autisten geen emotie voelen, of dat autisten geen emotie tonen. Anderszijds de bewustzijn die begint te ontstaan dat autisten juist hooggevoelig (kunnen) zijn, zelfs zo hooggevoelig dat zij hun emoties blokkeren omdat die te overweldigend zijn. Wat dan weer leidt tot de eerstgenoemde perceptie.

Enthousiasme

En wat zijn we enthousiast, wanneer het activiteiten betreft op het vlak waar onze gaven en onze belangstelling ligt! Zo enthousiast, dat er weer een perceptie ontstaat bij anderen die die gevoelens niet kennen, dat we obsessief zijn.

Zachtheid

En wat zijn ze mooi, onze autisten, met hun prachtige zachte uitstraling.

Jeugdigheid

Jeugdigheid hoort er ook zo bij. Autisten behouden heel lang hun jeugdigheid. Onderzoek wijst nu uit dat het brein van een autist daadwerkelijk langer jong blijft.

Kindertijd

De kindertijd is de tijd waar elke autist doorheen moet, waarin de ouders gaandeweg ontdekken dat hun kind andersdenkend is, waarbinnen aandacht en zorg komt voor het kind en de relatie tussen het kind en de omgeving. En dan komt het moment waarop de 18-jarige leeftijd wordt bereikt, en ontdekt wordt dat de aandacht en zorg voor de volwassen autist nog in de kinderschoenen staat.

Het schenken van water

Het schenken van water staat symbool voor het schenken van het beste van zichzelf. Want de gebieden waar de naam Siba vandaan komt zijn gebieden waar water belangrijk, schaars en een groot goed is.

*****

Zoals jullie je misschien wel zult kunnen voorstellen, zijn wij inmiddels al aardig van Siba gaan houden. Siba wil dat alle autisten onbekommerd kunnen genieten van hun mooie gaven en dat zij minimaal belemmerd worden in hun ontwikkeling door de vaak stereotype, soms zelfs schadelijke, perceptie over ‘wat autisme is’. Siba wil hun pad, als dat eerder soms zwaar was en zelfs mogelijk tegen een berg op leek te gaan, nu met inzicht, ontspanning en steun, naar beneden van de berg af helpen gaan.