Graag introduceren wij onze mascotte Siba!

Siba is onze mascotte. Zij zal ons vergezellen op ons avontuur! Met een prachtige naam, die heel toevallig bestaat uit de letters van onze stichting:

Siba’s naam bestaat uit de initialen… S(tichting) I(k) B(en) A(utist).

Siba is een naam uit het midden oosten voor zowel jongens als meisjes, en betekent “emotie”, “enthousiasme”, “zachtheid”, “jeugdigheid”, “kindertijd”, “het schenken van water”. Mooie eigenschappen die bij een aantal thema’s passen die wij de aandacht willen geven:

Emotie

Emotie, zo belangrijk, en iets waar de wereld heel verschillend over denkt wanneer men aan autisme denkt! Enerzijds is het idee gaan leven dat autisten geen emotie voelen, of dat autisten geen emotie tonen. Dit blijkt inmiddels achterhaald, constateren wij vanuit ervaringen die met ons worden gedeeld: autisme sluit empathie niet uit! Verbinding zoeken met de omgeving, en daarin ontkend worden, is vanzelfsprekend zeer pijnlijk. Tegelijk begint het bewustzijn te ontstaan dat ook autisten daarbij zelfs hooggevoelig (kunnen) zijn, zelfs zo hooggevoelig dat emoties blokkeren omdat die te overweldigend zijn.

Enthousiasme

Ja, enthousiast, en focus kunnen hebben. Juist dat: wanneer het activiteiten betreft op het vlak waar onze gaven en onze belangstelling ligt! Zo enthousiast, dat er weer een perceptie ontstaat bij anderen, die een dergelijke geconcentreerde focus niet in die mate herkennen, dat autisten obsessief kunnen zijn.

Zachtheid

Met zachtheid, mild en met respect voor de ander, willen we onze thema’s toegankelijk onder de aandacht brengen.

Jeugdigheid

Jeugdigheid hoort er ook zo bij. Autisten lijken heel lang hun jeugdigheid te behouden, hun onbevangenheid en onderzoekende geest. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat het brein en zelfs het lichaam (?) van een autist lang jong kan blijven. Jong van geest, wie wil dat niet graag zijn?

Kindertijd

De kindertijd is de tijd waar iedereen doorheen moet er door gevormd wordt. En waarin de ouders, het kind zelf,  gaandeweg wellicht ontdekken dat hun kind andersdenkend is. En waarbij aandacht en zorg wordt gezocht voor het kind en de relatie tussen het kind en de omgeving. Acceptatie van (je) autisme, begrip vanuit je omgeving, is juist in die periode van belang: vrij zijn van het stigma rond autisme betekent dat je ongehinderd door dat oordeel, vrij bent om je talenten, groot of klein, te kunnen ontwikkelen!

En tot slot staat het voor het schenken van water, levensgevend water:

Het schenken van water

Het schenken van water staat symbool voor het schenken van leven; Wanneer je een ander water geeft, geef je het beste van je zelf. Eerlijk, open, betrokken en in verbinding met je omgeving het beste van jezelf delen. De wijze waarop we een ieder proberen te bereiken en te verbinden in onze missie. Opdat groeit, wat daadwerkelijk wil groeien: de acceptatie van autisme, door jezelf, door de ander.

*****

Zoals je je wellicht kunt voorstellen, zijn wij blij met onze mascotte Siba. Zij zal ons vergezellen bij onze workshops, lezingen, publicaties en projecten. En zo helpen om de acceptatie, de emancipatie, van autisme te stimuleren.