Autisme een evolutionaire stap?

Autisme, ADHD, hoog sensitiviteit (HSP) en hoogbegaafd en wat dies meer zij. Met respect voor je individuele strijd: wat brengt het jou en de samenleving, groot of klein?

Autisme, AD(H)D, HSP en/of hoogbegaafd, want combinaties komen voor. Het spectrum (b)lijkt inmiddels in de praktijk breder dan gedacht. Men spreekt ook wel van een ‘ander operating system, een andere bedrading of buitengewoon actieve of gevoelige breinen’.

Deze groepen vormen mogelijk een evolutie stap of variatie in de menselijke soort, er ontstaat als het ware een nieuwe variatie of groep met potentieel nieuwe talenten waarmee de mensheid zich wellicht aan de wijzigende leefomstandigheden van vandaag wil aanpassen als soort. En deze zienswijze, zolang het tegendeel niet bewezen is, mag worden gedeeld en besproken. In deze blog ga ik daar op in:

Deze zienswijze mag worden gedeeld en besproken: autisme, ADHD, HSP, HB, een noodzakelijke (!) evolutionaire variatie?

Dezelfde bloedgroep, het uit zich alleen anders: autisme, AD(H)D, HSP (google op hoog sensitieve personen), mogelijk ook hoog begaafdheid. Allen meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels vanuit hun omgeving en/of in staat onconventionele inzichten of oplossingen te ontwikkelen vanuit die ongefilterde informatie. Fysieke prikkels (horen, zien, voelen enzovoort) of emotionele prikkels (empathisch vermogen, invoelen van anderen, telepathische talenten enzovoort). Maar met dezelfde ‘andere bedrading’, actiever of gevoeliger dan gemiddeld.

Dezelfde bloedgroep, het uit zich alleen anders: autisme, AD(H)D, HSP en/of hoogbegaafd

En allen in staat om al die binnenkomende ongefilterde informatie te associëren en te combineren in onconventionele oplossingen of inzichten in problemen of situaties, of nog niet onderkende talenten. Het is dat het afwijkt van het gemiddelde dat deze groep van de mensheid als ‘afwijkend’ wordt beschouwd, nog wel want naar schatting bedraagt deze groep samen zo’n 25-30% van de mensheid. Maar in werkelijkheid is dat een gemiste kans voor de mensheid. Zulke potentiële talenten, mits het de kans krijgt zich in alle vrijheid en zonder oordeel te ontwikkelen, bieden de mensheid mogelijk onvermoede oplossingen voor de uitdagingen waar we ons in deze tijd mondiaal voor geplaatst zien. Overbevolking, vervuiling, opwarming, strijd, noem maar op. Het menselijke ego speelde lang een rol, nu is het tijd om elkaar goudeerlijk in de ogen te zien over de consequenties en gewenste vervolgstappen: duurzaamheid, een schone en veilige leefomgeving.

Is het toeval dat deze variatie in de evolutie van de mens zich voordoet?

Is het toeval dat deze variatie in de evolutie van de mens zich voordoet? Geenszins. Wie de evolutietheorie er op naslaat, zal opmerken dat het júíst de variaties in de evolutie zijn die er voor zorgen dat de soort overleefd wanneer omstandigheden zich sterk wijzigen. Colibries pasten zich onwaarschijnlijk mooi aan, door evolutie ontstonden de prachtigste en efficiëntste ‘modellen’ die de nectar tóch nog wisten te bemachtigen waar ze van leven. De vogels van nu zijn afstammelingen van de ‘uitgestorven’ dinosaurussen, een deel van de soort heeft zich kunnen aanpassen. Het is een prachtig natuurlijk proces dat voortdurend leidt tot prachtige en ongelooflijke aanpassingen aan wijzigende omstandigheden in klimaat en leefomgeving. De natuur is vol van dergelijke voorbeelden, de natuur overleeft dankzij dit mechanisme en past zich voortdurend aan dankzij spontane mutaties van de soorten. Zo kun je ook de ontwikkeling van autisme, ADHD en HSP als variatie vanuit de evolutie van de menselijke soort benaderen. Een theorie die, zolang het tegendeel niet bewezen is, zéker mogelijk is: deze variatie in de evolutie van de mens is wellicht júíst een antwoord op de problemen die de mensheid zelf in zijn leefklimaat heeft gecreëerd.

Het blijkt (vaak) een lastige variatie voor de individuele mens, en helaas ook voor de mensheid (de maatschappij) om oordeel loos mee te leren omgaan:

Bied deze groep de mogelijkheid om hun talent in alle vrijheid te ontwikkelen.

Met meer dan het gemiddelde talent komen er wellicht oplossingen voor de mondiale problemen waar de mensheid zich momenteel mee geconfronteerd ziet. Geef hen dus de ruimte, (ver)oordeel hen niet te snel, en geef deze groep(en) de kans om hun talent in alle vrijheid te ontwikkelen of help hen daarmee wanneer dat noodzakelijk (b)lijkt. Een hele verantwoordelijkheid. Zowel voor de mens mét deze ‘bloedgroep’ (omarm je anders zijn, ontwikkel je talent, hoe groot of klein ook), als ook voor de mens ‘zonder’ deze bloedgroep: (ver)oordeel hen niet om het anders zijn, respecteer hun persoonlijke strijd en help hen desgevraagd om hun talent te ontwikkelen.

Het is niet mijn bescheiden mening, nee: het is mijn overtuiging dat AS en wat dies meer zij, een wenselijke of zelfs noodzakelijke variatie kan zijn in de evolutie van de menselijke soort.

En totdat deze hypothese gefalsificeerd is, ga ik er van uit dat de wetenschappers onder ons deze hypothese zullen willen onderzoeken, wellicht zullen zij die verifiëren. Tót die tijd leef en werk ik vanuit deze waarheid: met respect voor jouw individuele strijd, autisme en wat dies meer zij brengt de mensheid noodzakelijke en gewenste talenten, groot en klein.

Als altijd: benieuwd naar je reactie!

Frans Bak

9
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
admin Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
admin
Beheerder

Szilvia Barsi –

Precies deze gedachte/visie ‘flitste’ paar maanden geleden door mijn hoofd…

admin
Beheerder

Angela van Doremalen –
Ik ben het er helemaal mee eens, maar als de omgeving, de ouders, de school, niet in de gaten heeft met een autist te maken te hebben en hem daardoor verkeerd benaderd, behandeld en daardoor trauma’s veroorzaakt …waardoor hij zich emotioneel achter een betonnen muur terug trekt en ik mijn huwelijk naar de knoppen zag gaan, kan ik dat niet verteren!

admin
Beheerder

Tiny Van Crey –

Ik kan mij hier helemaal in vinden………dank je !

admin
Beheerder

Tiny Van Crey –

Gelukkig komt er meer herkennig & erkening van deze bijzondere kinderen en mensen. Nu weer de bijzondere scholen opzetten die weg gegaan zijn!!

admin
Beheerder

Marc Darding · TU/e – Vele jaren terug ben ik, omdat ik ermee in aanraking kwam, me gaan verdiepen in psychologie/psychiatrie en de werking van de hersenen van de mens. Ik ben toen boeken en wetenschappelijke onderzoeken et cetera gaan lezen. Ook over autisme, hoog sensitiviteit, hoog begaafdheid, A(D)HD en zo verder. Op een gegeven moment kwam bij mij net zoals bij Frans de gedachte op er een reden moet zijn dat er een blijvende toename is van het aantal mensen met autisme, hsp en zo verder. Een verklaring lag in de milieuvervuiling, een andere in de vervuiling of verarming… Lees verder »

admin
Beheerder

Andy Manhoof · Promoter bij Kick Boxing – Heel gaaf dit Frans. Toevallig van de zomer 2017 met een dierbaar iemand van mij erover gehad. Uiteindelijk kwam ons gesprekken zelfs zover dat ik de wereld begon te zien door zijn ogen, waardoor ik mezelf ook beter zag en de situatie waar ik in verkeerde. Nog nooit had ik zo duidelijk en helder contact ervaren met een ander… Ik schaterde van het geluk die ik ervoer uit met tranen van vreugde….en zei: ‘Dat de wereld eigenlijk zo autistisch is dat de NIET-autisten als autisten worden beschauwd.’ Dit was dan ook echt… Lees verder »

admin
Beheerder

Frans Bak · Initiatiefnemer van de FB pagina en website http://www.ikbenautist.nl wil ik bijdragen aan de emancipatie van autisme bij Ikbenautist
Hallo Andy, bedankt voor je reactie. Vanuit je hart, zo voelt het. En ja, ik wil graag bijdragen aan je documentaire. Wie weet wat voor moois we samen kunnen realiseren in de maatschappij rond dit topic, dank je voor je uitnodiging. Ik stuur je een vriendschapsverzoek via FB, en we kunnen dan verder afspreken?

admin
Beheerder

Andy Manhoof · Promoter bij Kick Boxing
Hallo Frans Bak dank voor uw reactie en ja komt wel uit me hart inderdaad. Wie weet inderdaad. Zal de vriendschapsverzoek accepteren en lijkt mij een goed plan om dan even verder te spreken over hoe en wat. Groetjes mij.

admin
Beheerder

Joke de Bruijn · Julianaschool Prinses Margrietlaan R’dam –

‘Misschien zullen autisten ooit de redding van onze wereld zijn.’ Ik denk dit al jaren m.b.t. autisme (en hoogbegaafdheid). Mijzelf als ADD’er zie ik niet in dit rijtje.